De heilige graal voor groei, geluk en succes

Als fan van Michael Jordan keek ik indertijd met veel belangstelling naar zijn film Space Jam (basketten samen met Bugs Bunny, geniaal). Eén van de thema-liedjes van de film was “I believe I can fly” van R. Kelly. Tot vervelens toe bleef dat lied in mijn hoofd hangen. Maar ik droomde er ook regelmatig bij weg, en dan was ik aan het vliegen.

Zoveel jaren later besef ik dat het thema van het lied wel iets heeft. In de woorden van R. Kelly:

“If I just believe it, there’s nothing to it”.

Als ik erin geloof, wordt het best eenvoudig om te bereiken.

Is dat zo?

Speelt ons geloof in ons eigen kunnen een rol in hoe goed we presteren en wat we kunnen bereiken?

En hoe makkelijk kan ik erin geloven?

Als je zoals mij bent, kan het zijn dat je er soms niet volledig voor gaat omdat je er niet echt in gelooft en daardoor mogelijks frustratie opbouwt omdat je niet vooruitgaat zoals je zou willen. Onzekerheden steken de kop op.

Maar ik heb geleerd dat het niet zo hoeft te zijn.

Een verhaaltje om er in te komen. Ontmoet Roger Bannister:

Roger Banniston.jpg

Roger is een loper en een mooi voorbeeld van iemand die uitzonderlijke prestaties heeft behaald door te geloven. Hij geloofde namelijk dat het mogelijk was om 1 mijl (1.61km) te lopen in minder dan 4 minuten, iets waarvan men in de jaren ‘50 dacht dat het fysiek onmogelijk was.

Roger dacht er echter anders over en conditioneerde zichzelf dat het wél mogelijk was, en dat hij dat zou kunnen. Hij werkte hard aan zijn doel en in 1954 was het zover: hij liep 1 mijl in 3 minuten 59.1 seconden!

En wat gebeurde er nadat hij dit record gebroken had? 38 andere mensen slaagden er binnen de 2 jaar ook in. Opeens beseffen we: oh, dat is mogelijk! Dan kan ik het misschien ook wel!

Waarom is dit zo interessant?

Blijkbaar beperkt ons denken, onze overtuigingen en het geloof in ons kunnen ons op een niet te onderschatten manier.

Roger toonde aan dat er 2 basisvoorwaarden zijn om uitzonderlijke prestaties te behalen.

Geloof dat het mogelijk is

Als je ergens naartoe werkt, moet je in eerste instantie geloven dat het mogelijk is. Als je dat niet gelooft, zal je nooit alles doen wat nodig is om dat doel te behalen (of misschien zelfs niet eens starten).

Geloof in jezelf

Hetzelfde geldt voor geloof in jezelf: als je niet gelooft dat jij dat doel kan bereiken, zal je niet de actie nemen die nodig is.

Wat is dus eigenlijk de heilige graal om uitzonderlijk te presteren?

ZEKERHEID

Als je zekerheid hebt dat het mogelijk is en dat jij het kan bereiken, dan ga je er gewoon voor (als het iets is dat je wil). Zonder twijfel. Vol vertrouwen.

Stel bijvoorbeeld dat ik heel graag mijn eigen zaak wil starten. Mijn natuurlijke reactie: how maar, ga je zomaar je zekerheid van een vaste job opgeven? Je bent helemaal geen ondernemer! Hoe in hemelsnaam ga je dat doen? Wat gaan de mensen van je denken? Hoe ga je voldoende geld verdienen? Waarom zou je dat doen, je hebt het toch goed nu? Je gaat dat niet kunnen! Enzovoort.

Dit is een natuurlijke reactie want mijn brein (het jouwe waarschijnlijk ook) houdt het liefst vast aan wat het kent. Het onbekende vindt het maar niks omdat het niet kan inschatten wat die stap ons gaat opleveren, terwijl het wel kan inschatten wat het kent van het verleden. En dus heeft het de neiging daar aan vast te houden. Ons brein moest eens weten wat die stappen in het onbekende ons allemaal zouden kunnen opleveren.

Als ik me door deze natuurlijke reflex van de comfort zone laat meeslepen, geloof ik niet dat het mogelijk is of dat ik het kan en maak ik het al onmogelijk nog maar voor ik enige actie heb ondernomen.

Als ik echter helemaal geloof dat ik dat kan realiseren en ik wil het écht, dan kies ik ervoor om men volledig potentieel aan te spreken waardoor mijn acties groots zijn en de resultaten naargelang. Whatever it takes.

Believe wheel.png

Bovenstaand diagram wordt gestuwd door het “Belief” blokje.

Geloof in jezelf en je doel -> inzetten van je volledig potentieel -> grootse actie -> grootse resultaten -> bevestiging en versteviging van je geloof.

Geen geloof in jezelf en je doel -> gebruik van slechts een fractie van je potentieel -> kleinere actie -> kleinere resultaten -> bevestiging van je geloof dat het niet kan of dat jij het niet kan.

THE CIRCLE OF MISERY

Dit verklaart ook de vicieuze “Circle of Misery”:

the circle of misery.png

Je kan hier uitstappen.

Geloven is een keuze

Jij hebt de keuze om te geloven in jezelf en je doel. Ik weet dat dit vaak lastig is en ik worstel er zelf nog soms mee, maar ik heb geproefd van deze mindset, van deze mogelijkheid om tegen de beperkende overtuigingen in te gaan en gewoon voluit te gaan voor wat ik zelf wil.

Het is een attitude die je kan ontwikkelen: je kan leren om meer van je potentieel aan te spreken, meer te durven, en meer te kiezen voor jezelf. We kunnen echt meer dan we denken.  Het vergt moed, maar durf jezelf te laten zien, durf voor jezelf te kiezenen durf te geloven in jezelf. Het is jouw verantwoordelijkheid om voor die gedachten en overtuigingen te kiezen die jou verder helpen. Zij creëren jouw realiteit.

Zoals Marcus Aurelius zei:

“Not to assume it’s impossible because you find it hard. But to recognize that if it’s humanly possible, you can do it too”.

Het is niet onmogelijk omdat jij het moeilijk vindt. Als het mogelijk is, kan jij het ook.

Of Napoleon Hill:

“Whatever the mind can conceive and believe, it can achieve”

En ook al worstel je soms met jezelf, besef dat je ook de keuze hebt om je gedachten en gevoelens hierover en je reacties hierop aan te passen (zie deze blogpost hierover).

Angst

Angst weerhoudt ons vaak van het bereiken van hetgeen we écht willen. Angst neemt ons geloof in wat mogelijk is weg.

Probeer je bewust te zijn van je angsten en twijfels en werk eraan om ze te overwinnen of te minimaliseren (in een andere blogpost meer hierover!). Ik kan je al meegeven dat de enige manier om echt van je angst af te geraken is door deze toe te laten en recht in de ogen te kijken.

Zie verder ook deze blogpost om je angst en zelftwijfel te temmen, en deze post waarin een aantal extra tips staan om je zelfvertrouwen op te krikken.

De zegen van het niet weten

Bovenstaande inzichten tonen aan dat het soms dus nuttig kan zijn om niet te weten wat mogelijk of onmogelijk is.

“Ignorance is bliss”

Met andere woorden niet beperkt te worden door de vaste hokjes in onze kennis, opgebouwd door onze opvoeding en onze omgeving.

Neem Cliff Young, een Australische landbouwer. In 1983, op 61-jarige leeftijd wou hij deelnemen aan de Sydney naar Melbourne Ultramarathon, 875km! Cliff zei dat ie vaak voor de storm dagen aan een stuk moest lopen om zijn schapen te drijven en dat hij het dus wel zag zitten om mee te doen.

Cliff Young.jpg

In een gezapig tempo en in zijn eigen stijl (de Cliff Young Shuffle) ging Cliff van start, maar hij lag meteen achter op de rest.

Na 1 dag liep Cliff echter op kop. Terwijl de andere lopers zorgden dat ze voldoende nachtrust hadden, had Cliff niet door dat het de bedoeling was dat je sliep. Cliff bleef lopen en breidde zijn voorsprong uit en won de race uiteindelijk met 10u voorsprong op de tweede, na 5 dagen en 15 uren.

Omdat Cliff niet wist dat het de bedoeling was dat je moest slapen, wist hij eigenlijk niet dat het niet mogelijk was zo’n prestatie te lopen zonder slaap, waardoor hij mentaal zonder limieten vertrok en er daardoor in slaagde om een paar dagen zonder slaap te lopen, wat hem uiteindelijk de overwinning opleverde.

Het is met ander woorden niet je onwetendheid dat je tegenhoudt of beperkt, maar vaak net datgeen je al weet.

Het is daarom verstandig om al je assumpties en overtuigingen van hoe de dingen typisch gedaan worden in vraag te stellen, overboord te gooien als ze je niet dienen, en open te staan voor nieuwe mogelijkheden.

Zoals Henry Ford ooit zei:

“I’m looking for a lot of men who have an infinite capacity to not know what can’t be done”

Samengevat

Als je kijkt naar wat jij wil bereiken in je leven, dan zijn er een aantal dingen die je kunnen helpen:

  • Durf buiten de bestaande grenzen te denken. Het is niet omdat niemand het ooit gedaan heeft, dat het onmogelijk is
  • Durf groots te dromen, je kan meer dan je denkt
  • Geloof dat het mogelijk is
  • Geloof dat jij het kan bereiken
  • Train jezelf om die gedachten en overtuigingen te kiezen die jou dienen
  • Wees moedig
  • Angst is ok
  • Laat toe wie je echt bent
  • Neem actie om te verwezenlijken wat jij wil
  • Ignorance is bliss

Uit volle borst

If I can see it, then I can do it

If I just believe it, there’s nothing to it

If I can see it, then I can be it

If I just believe it, there’s nothing to it

There are miracles in life I must achieve

But first I know it starts inside of me

Indien je graag meer wil weten of een gratis kennismakingsgesprek wil boeken voor jezelf of je bedrijf, geef me gerust een seintje !

Op ons zelfvertrouwen!

Jan

“It doesn’t take any more effort to dream a big dream than it does to dream a small dream.” — Gen. Wesley Clark

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *